Selecteer een pagina

Nkatecake (pinda snoep ‘CAKE’)

Nkatecake is een lekkernij die mensen meestal op straat verkopen. Er zijn verschillende soorten van dit snoepgoed ook van kokos maar dit is het recept voor de pinda variant. Het is heel zoet en het word in glazen kistjes, een soort van ‘vitrine’ kastjes rondgedragen meestal op het hoofd. Nkate (spreek uit: enkatiye) betekend pinda in het Twi, maar ik zeg het gewoon op mijn Nederlandse manier: Katicake!

INGREDIËNTEN:

Neem 1 kopje om de suiker en pinda’s in af te meten

  • 1/2 kop suiker
  • een paar druppels water
  • een paar druppels citroensap
  • 3/4 kop ongezouten geroosterde pinda’s

BEREIDING:

Leg twee vellen bakpapier klaar

Maak van pinda’s kleine stukjes door ze in een zak te stoppen en ze kapot te slaan met bijvoorbeeld een deegroller of een vleeshamer.

Doe het water samen met de suiker in de pan en roer tot de suiker is opgelost. Laat het staan koken (zonder roeren) tot dat het mengsel bruin kleurt. Op een kleine pit op laag vuur zodat dat het niet aanbrand!

Wanneer het geheel mooi bruin is gekleurd haal je de pan van het vuur en roer de pinda’s er snel doorheen.

Schep het mengsel op een vel bakpapier en leg het andere bakpapier er bovenop en druk het geheel plat met een spatel of snijplank ( tot ongeveer 1 cm dik) Pas op want het is heel heet dus niet met je handen doen!

Wil je er een vorm in brengen, bijvoorbeeld in repen, blokken of balletjes doe dat dan wanneer hij warm en nog niet hard is.

Laat de nkatecake afkoelen, uitharden en dan is het klaar.

Lekker voor tussendoor  maar ook leuk om stukjes op een feestje uit te delen.

 

Tips:

Gebruik niet teveel water, gewoon een paar druppels tegen het aanbranden is voldoende.

Gebruik 2 snijplanken, 1 leg je bakpapier op dan het mengsel, daarop 2e vel pakpapier en daarop weer een snijplank. Zo hoef je het niet met je handen aan te raken en verbrand je niet + zo word het mengsel mooi egaal en even dik.

Kan je in de winkel geen ongezouten pinda’s vinden, koop dat gewoon gezouten en spoel ze goed af in een zeef onder stromend water.

Gebruik meer of minder suiker voor kleinere of grotere porties.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *