Selecteer een pagina

Over Ghana wist je dat…

Wist je dat Ghana een van de economisch betere landen van Afrika is. De meeste mensen denken anno 2015 jammer genoeg nog steeds wanneer ze Ghana horen dat iedereen in hutjes woont tussen de wild life leeft op blote voeten.gh feb 14 347

Wist je dat Ghana een prima vakantie land is en het tourisme daar in opmars is. Je ziet daar huizen groter en mooier dan de meeste villa’s hier in Nederland en ik zie nog vaak de verbaasde blikken van menig persoon als ik foto’s laat zien.

Wist je dat ook veel mensen denken dat Afrika één land is net als Amerika maar dat is absoluut niet waar! Het ene Afrikaanse land is het andere niet en zo heeft ook ieder land en ook binnen Ghana zelf elke region zijn eigen gewoontes, talen, cultuur en eten!

Wist je dat je overal op straat kraampjes met eten, vers fruit, kebabs en ‘spots’ om te zitten vind maar als je niet van daar ben raad ik je af om zomaar overal te eten (andere zit je zo een hele dag op de pot haha). Super malt en Alvaro zijn typische drankjes van Ghana.2014 253

Wist je dat Ghana onderdeel is geweest van meerdere colonies en dat Ghana nauw in verband staat met Nederland in de geschiedenis

Wist je dat in Ghana de voertaal nog steeds Engels is maar dat er verder zo’n 73 andere talen en dialecten worden gesproken. Voor de meeste Ghanezen is Twi de hoofdtaal en dat spreekt ook iedereen ongeacht welke taal ze verder spreken.

Wist je dat de meeste mensen als ze mij zien gewoon niet kunnen begrijpen dat als ik zeg dat ik half Nederlands ben dat ik dan bedoel dat mijn moeder ook écht blank is met blauwe ogen en blond stijl haar en ik niet geadopteerd ben (zelf zien doen nog twijfelen bij velen)

Wist je dat mijn zoon een mix is van Nederlands, Ghanees en Antiliaans maar gewoon weer stijl haar heeft en zowel Hollandse pot, Ghanese pot als Antiliaanse pot meekrijgt in zijn opvoeding en dat gaat prima!

Wist je dat er in Ghana hele mooie resorts zijn en hele mooie natuur gebieden maar als je in de stad in Accra zit moet je daar een aardig stuk voor reizen. Nee niet heel Ghana bestaat uit bush en safari daarvoor moet je echt opzoek!2014 175

Wist je dat de kleurrijke originele Ghanese stoffen waar we om bekend staan voor de traditionele kleding in Nederland worden gemaakt. En jammer genoeg veel word nagemaakt en goedkoop word verkocht door de Chinezen waardoor de markt eigenlijk kapot word gemaakt.

Wist je dat er de afgelopen jaren allerlei winkelcentra en clubs zijn bij gekomen in Ghana. Zo is er o.a Accra mall, Marina mall, Achimota mall, Max mart (me indoor playground voor de kleintjes in Max mart & Marina mall)

100_4333

Wist je dat Ghana aan de kust van West Afrika ligt en dat het ook wel Goald coast word genoemd door de rijke grond met goud. Er is een hele kustlijn met strand.gh feb 14 275

Wist je dat er in Cape Coast een kasteel staat genaamd Elmina Castle waar vroeger de slaven gehouden en vervoerd werden. Het is nog helemaal intact en is zeker de moeite waard voor een ieder met belangstelling tot het verleden of misschien wel zijn roots om een rondleiding te krijgen.

Wist je dat in Ghana er elke week wel een feest of sociale gebeurtenis plaatsvind zoals trouwfeest, naam ceremonies, begrafenis etc. Familie banden en goede contacten onderhouden zijn heel belangrijk voor Ghanese mensen dus je kan je voorstellen hoeveel tijd aan dit soort events word besteed bedenk dat alle families ook groot zijn! Op de foto hieronder: één van de onderdelen van een traditioneel Hausa (moslim) huwelijk, alleen voor de dames, er word muziek gedraaid, gedanst en geld gestrooid.

100_3750

 

Wist je dat je in Ghana van alles en nog wat kan kopen van ‘straat verkopers’ die ergens staan of langslopen met hun (etens) waar. Zo zie je regelmatig mensen met een kruiwagen vol verse kokosnoten die je kan kopen voor 2 cedi per stuk (ongeveer 50 cent) ze hakken hem dan ter plekke voor je open en kan je het kokoswater eruit drinken, als je alles op hebt word er gevraagd of je het vruchtvlees (het witte kokos zelf) wilt, dan halen ze dat eruit en krijg je het in een zakje, en kan je heerlijke verse kokos eten!

100_4391

100_4389

Wist je dat dit allemaal eigen gemaakte foto’s zijn op verschillende plekken in Ghana. Als je mijn foto’s zou willen gebruiken vraag mij dan met nadruk eerst om toestemming zodat je met bronvermelding er gebruik van mag maken afhankelijk wat het doel is.