Selecteer een pagina

Waakye

Waakye (spreek uit als waache) bestaat uit rijst en bonen en komt van oorsprong uit het Noorden van Ghana. Je kan haast elke boon soort gebruiken maar meestal gebruikt men zwarte ogen bonen (black eyed peas). Je kan Waakye op de meeste plekken kopen bij kraampjes vanaf ‘s morgens tot ‘s middags en word meestal gegeten als ontbijt of lunch. Je kan het eten met shito (een zwarte peper saus) of stew, gekookte eieren, kelewele, gebakken gele bakbanaan, gebakken vlees of vis, salade of avocado en tegenwoordig doen veel mensen er een beetje talia (dunne spaghetti) en gari (cassave) in tomatensaus boven op. Je ziet een afgeleide versie van waakye ook terug in de Caraïben zoals de Antillen en Dominicaanse Republiek daar hebben ze ‘aros moro’.

Ingrediënten:

 • 2 koppen rijst
 • 2 koppen bonen
 • water
 • zout naar smaak
 • optioneel gedroogde gierst stengels
 • optioneel bakpoeder

Bereiding:

week de bonen over nacht of kook ze ongeveer 5 minuten

Doe de bonen, rijst en zout naar eigen smaak (de gierst stengels en bakpoeder) samen in ruim water tot het gaar en een beetje papperig is ( 1 of 2 koppen meer water dan je normaal gebruikt voor normale rijst)

Kook het geheel op een kleine pit op laag vuur tegen aanbranden!

Is het water opgedroogd sprenkel dan kleine beetjes water over de rijst

Haal de stengels eruit als je die hebt gebruikt en eet je waakye met één of meerdere van de boven genoemde toevoegingen.. Nu alleen nog maar genieten

PS. de waakye op de foto heb ik gemaakt zonder de gierst stengels vandaar dat het een beetje grijzig is ipv diep rood/bruin

Tip:

De gierst stengels en bakpoeder worden normaliter toegevoegd om de intens bruine kleur te verkrijgen maar het kan net zo goed zonder, het verschilt verder niet in smaak!

Ik heb wel eens gelezen dat bakpoeder niet zo gezond is, ik weet verder niet in hoeverre dat klopt maar je kunt het anders gewoon weglaten zonder probleem.

3 Reacties

  • dennis

   goede informatie zeer bedankt

   Antwoord
   • Nira

    Bedankt 🙂 En bedankt voor de leuke reacties!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *